Smörstekt ostronskivling med ugnsrostad sparris

Stekt svamp med smör, vitlök och timjan är ett klassikt tillbehör till allt från grillat kött till matiga sallader. Här lyfter vi rätten till försommarens givna förrätt, när den svenska sparrisen gjort entré för säsongen.

Ingredienser till 4 portioner

 • 400 gram ostronskivling
 • 3 msk olivolja
 • 4 msk smör
 • 2 kvistar färsk timjan
 • 2 vitlöksklyftor, krossade
 • 1 stort knippe färsk sparris
 • Flingsalt och nymald svartpeppar

Så här gör du

 1. Rensa och dela ostronskivlingen på mitten. Förvärm ugnen till 200 grader och sätt en stekpanna, gärna gjutjärn, på medelhög värme.
 2. Skala sparrisen och fördela den i en ugnsform. Droppa över 1 matsked olivolja och baka i ugnen 15–20 minuter. Krydda med flingsalt och svartpeppar.
 3. När sparrisen är i ugnen häller du 2 matskedar olivolja i stekpannan och fördelar ostronskivlingen i ett lager. Stek första sidan tills den börjar få färg, drygt tre minuter. Krydda med flingsalt och svartpeppar och vänd svampen. Sänk värmen om det behövs för att svampen inte ska brännas och stek svampen tills den är gyllene på alla sidor.
 4. Lägg smöret, timjankvistarna och den krossade vitlöken ovanpå svampen i pannan. När smöret har smält tippar du pannan och öser smöret över svampen med en sked. Svampen är färdig när smöret börjar dofta nötigt, efter cirka 4 minuter.
 5. Servera svampen och sparrisen, gärna tillsammans med solmogna tomater, mozzarella av god kvalitet och lufttorkad skinka.

Ladda ned receptet som pdf