Med vår svampbox är det lätt att odla egen ostronskivling

 
 

köp din svampbox direkt av oss

Här på Saxtorp Svamp älskar vi närodlad, ekologisk svamp så mycket att vi bestämde oss för att ta fram en svampbox! För att du ska kunna odla vår svamp i ditt eget hem, eftersom vi tror att du kommer älska det lika mycket som vi gör.

Svampboxen är självklart fylld med samma substrat som vi odlar våra ekologiska svampar på.

Priset för en svampbox är 179 kr inklusive moms. Frakten för upp till 3 svampboxar är 60 kr. Vid större beställning än så räknar vi ut frakten innan vi skickar din bekräftelse plus betalningsinformation. (Vid företagsorder, kontakta oss.)

Vi erbjuder tre sorters ostronskivling för hemmaodling: gul, rosa och brun ostronskivling.

Leverans sker med DHL till en DHL Service Point nära dig. Tänk på att det är viktigt att hämta din Svampbox direkt vid avisering, eftersom odlingssubstratet kan ta skada om det blir ståendes på ett varmt lager.

Känner du dig redo att testa hemodling av svamp? Lägg din beställning genom att välja typ av svampbox nedan.

Varma hälsningar,
AnnMarie Schelin & Rikard Pedersen

 

Våra produkter


 

PS. Vi är självklart nyfikna på hur du lyckas med din svampbox. Använd #svampbox och #saxtorpsvamp när du delar bilder på din odling så vi kan ta del av resultatet! Under de hashtaggarna kan du så klart också se hur det går för andra. Kanske blir det du som får till det där riktiga praktexemplaret?!

Saxtorp Svamp på Instagram: @saxtorpsvamp
På Facebook: /Saxtorpsvamp

 

 
All information du behöver för att lyckas med odlingen står klart och tydligt direkt på svampboxen. Och du, det är verkligen busenkelt! Skrolla ned för att läsa hur du gör.

All information du behöver för att lyckas med odlingen står klart och tydligt direkt på svampboxen. Och du, det är verkligen busenkelt! Skrolla ned för att läsa hur du gör.

Svampboxen räcker till cirka tre skördar, den första är oftast störst. När du inte längre får någon ny svamp ska du självklart återvinna boxen.

Svampboxen räcker till cirka tre skördar, den första är oftast störst. När du inte längre får någon ny svamp ska du självklart återvinna boxen.

 

Så här enkelt odlar du ostronskivling!

1. Börja med att riva av den perforerade kartong­fliken på framsidan och skär eller klipp två diagonala snitt i plasten. Undvik att skära i substratet. Svampen börjar växa när substratet i påsen kommer i kontakt med syre.

2. Spraya substratet med vatten genom hålet i plasten 2 gånger om dagen. Håll substratet fuktigt men inte blött. När svampen tittar fram är det en god idé att spraya extra vatten direkt på dem. Om svampen känns torr kan du sätta en plastpåse över lådan, men var noga med att det ändå kommer in frisk luft.

3. Låt svampboxen stå på en lämplig plats inomhus. Det ska vara ljust, men undvik drag och direkt solljus. Köksbänken är oftast en bra plats!

4. Skörda svampen när den inte längre fördubblar sin storlek dagligen. Det tar normalt cirka 7–10 dagar. Bryt av foten eller skär av svampen så långt ned du kan.

Tejpa igen plasten när du har skördat, låt vila i några dagar och börja om på en ny del av substratpåsen. Svampboxen räcker till cirka tre skördar.

Kort om ostronskivling

Ostronskivling är en av världens mest odlade svampar, men det dröjde till mitten av 80-talet innan vi svenskar verkligen fick upp ögonen för den här gourmetsvampens delikata och aromatiska smak.

Tillaga svampen så snart som möjligt efter att du har skördat. Eftersom du inte odlar svampen i jord är den i stort sett redan ren. Borsta bara av eventuellt substrat, bryt isär klasen och skär eller riv svampen i så stora bitar som du önskar. Använd hela svampen. I vårt hem tillagar vi ostronskivling på ungefär samma sätt som kantareller, men det är bara din fantasi som sätter gränserna. En stor fördel med ostronskivling är att den krymper mindre vid tillagning än andra vanliga matsvampar.