Krämig svamp- och tomatpasta

En matig vegetarisk pasta som inte skulle skämmas för sig ens i Italien! Fetaosten kan självklart bytas ut mot en riklig rivning parmesanost på slutet, men den grekiska osten ger en härlig syra och gör hela rätten matigare. Smaklig spis!

Ingredienser för 4 portioner

 • 500 gram pasta, gärna rigatoni
 • 1 burk soltorkade tomater (200 gram)
 • 200 gram champinjoner
 • 1 stor gul lök eller 2 små
 • 1 röd paprika
 • 3 vitlöksklyftor
 • 1 dl rödvin
 • 1 burk krossade tomater
 • 2 dl crème fraîche
 • Färsk bladpersilja, hackad (cirka 1,5 dl)
 • 200 gram fetaost
 • Salt och svartpeppar
 • Chiliflakes
 • Olivolja

Så här gör du

 1. Sätt på pastavattnet. Salta rikligt.
 2. Hacka gullöken och paprikan, riv eller finhacka vitlöken, skiva champinjonerna och strimla de soltorkade tomaterna.
 3. Sätt en stekpanna med höga kanter eller en gryta på medellåg värme, häll i två matskedar olivolja och lägg ned svampen. När svampen börjat ge ifrån sig vätska tillsätter du löken, paprikan och de soltorkade tomaterna och fortsätter steka på medellåg värme tills löken och paprikan mjuknat. Tillsätt vitlöken och stek den i en minut.
 4. Tillsätt rödvinet och låt reducera med minst hälften. 
 5. Tillsätt crème fraîche och krossade tomater. Krydda med svartpeppar, salt och några nypor chiliflakes. Var sparsam med saltet, tänk på att du kan tillsätta mer salt när såsen kokat ned. Lägg också ned hälften av din färska bladpersilja och låt allt koka samman i minst 15 minuter.
 6. Koka pastan al dente enligt anvisningarna på förpackningen. När pastan nästan är färdigkokt häller du med fördel över ett par deciliter pastavatten till ett litermått vid sidan av.
 7. Lägg ned den färdigkokta pastan i grytan med svamp- och tomatsåsen. Höj värmen och rör om för att kombinera allt. Tillsätt några matskedar åt gången av det sparade pastavattnet för att justera konsistensen. Smaka av såsen en sista gång för att se om det behövs mer salt. Ta av grytan från värmen och rör ned återstående bladpersilja. Servera tillsammans med fetaost.

Ladda ned receptet som pdf