Sobasoppa med ostronskivling

Soba är japanska bovetenudlar som tillsammans med en härlig buljong blir en matig soppa. För att soppan inte ska bli för salt är det viktigt att du använder en japansk ljus soja med låg salthalt. Smaklig spis!

Ingredienser för 4 portioner

  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • 1 finskivad bit färsk ingefära, cirka 2,5 cm lång
  • 125 ml ljus soja (låg salthalt)
  • 2 msk matolja
  • 250 gram ostronskivling, riven i stora bitar
  • Salt och svartpeppar
  • 250 gram sobanudlar
  • 4 rädisor, tunt skivade
  • 4 äggulor
  • 4 salladslökar, tunt skivade
  • 1 msk rostade sesamfrön

Så här gör du

  1. Koka upp 1 liter vatten tillsammans med ingefäran och vitlöken. Låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt sojan och ta av från värmen.
  2. Värm oljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Lägg i svampen och krydda med salt och peppar. Stek i 10–15 minuter tills svampen är gyllene på alla sidor, rör om vid behov.

  3. Koka under tiden nudlarna i rikligt med saltat vatten, tills al dente. Häll av vattnet och ställ nudlarna åt sidan. Sätt tillbaka buljongen på plattan och låt den börja sjuda på nytt.

  4. Dela upp buljongen och nudlarna mellan fyra skålar. Toppa med svamp, rädisor, salladslök, sesamfrön och en äggula per skål.

Ladda ned receptet som pdf