Orecchiette är en öronformad pasta som börjat dyka upp alltmer i svensk matkultur. Här rostar vi pastan i en het stekpanna och avnjuter den tillsammans med läckra kalvköttbullar och ostronskivling. Smaklig spis!
Ingredienser för 4 portioner
- 100 gram bacon
- 225 gram kalvfärs
- 225 gram fläskfärs
- 250 gram ostronskivling, riven i bitar
- 8 vitlöksklyftor (2 hela, 4 finhackade, 2 tunt skivade)
- 1 gullök, delad i två bitar
- 1,5 dl ströbröd
- 2 msk mjölk
- ½ tsk mald koriander
- 1 tsk chiliflakes
- 1 krm mald kryddpeppar
- 1 krm rökt paprikapulver
- 1 tsk havssalt
- ½ tsk mald svartpeppar
- 5 dl färsk kycklingbuljong
- 400 gram orecchiette-pasta
- 5 msk olivolja
- 1 knippe grönkål, stammarna bortskurna
- Parmesanost till servering
Så här gör du
- Förvärm ugnen till 190 C°.
- Lägg baconet i en matberedare och finhacka, cirka 1 minut. Blanda bacon, kalvfärs och fläskfärs i en skål. Rengör matberedaren och lägg i två hela vitlöksklyftor och hälften av löken. Finhacka. Lägg tillbaka en fjärdedel av köttblandningen i matberedaren tillsammans med lökblandningen, ströbröd, mjölk, koriander, chiliflakes, kryddpeppar, rökt paprika, salt och svartpeppar och mixa i cirka 1 minut. Lägg tillbaka i skålen och blanda för hand med resten av köttblandningen.
- Forma med lätt fuktade händer köttbullar stora som golfbollar. Placera dem i en ugnsfast form och häll kycklingbuljongen i formen. Ugnsbaka i övre delen av ugnen i 18–20 minuter, tills köttbullarna känns fasta, och avsluta med ett par minuter under ugnens grillfunktion, för att ge dem färg.
- Koka pastan till al dente enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och ringla 1 matsked olivolja över pastan.
- Medan pastan kokar skivar du återstående gullök tunt. Värm 1 matsked olivolja i en stor stekpanna på medelvärme. Stek svampen, hälften av löken och hälften av den hackade vitlöken, under omrörning, tills svampen mjuknat och börjat få färg, cirka 5 minuter. Krydda med salt och peppar och lägg över på en tallrik.
- Torka ur stekpannan, häll i 1 matsked olivolja och stek grönkålen tillsammans med återstående gullök och hackad vitlök. Stek tills grönkålen blivit mör men inte helt mjuk, cirka 4 minuter. Lägg över på samma tallrik som svampen.
- Torka ur stekpannan, häll i 2 matskedar olivolja och höj till medelhög värme. Lägg i pastan och låt den ligga orörd i drygt 1 minut, för att börja rostas. Rör om och upprepa tills alla sidor av pastan fått färg.
- Lägg den skivade vitlöken till pastan och häll tillbaka svampen, grönkålen och löken i pannan. Smaka av med salt och svartpeppar och stek tills allt är varmt igen, cirka 2 minuter.
- Lägg blandningen i stekpannan på ett serveringsfat och arrangera köttbullarna ovanpå. Häll över den varma buljongen och garnera med parmesanost. Servera gärna med grillad sparris och solmogna tomater.