Kalvköttbullar med ostronskivling och rostad pasta

Orecchiette är en öronformad pasta som börjat dyka upp alltmer i svensk matkultur. Här rostar vi pastan i en het stekpanna och avnjuter den tillsammans med läckra kalvköttbullar och ostronskivling. Smaklig spis! 

Ingredienser för 4 portioner

  • 100 gram bacon
  • 225 gram kalvfärs
  • 225 gram fläskfärs
  • 250 gram ostronskivling, riven i bitar
  • 8 vitlöksklyftor (2 hela, 4 finhackade, 2 tunt skivade)
  • 1 gullök, delad i två bitar
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 msk mjölk
  • ½ tsk mald koriander
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 krm mald kryddpeppar
  • 1 krm rökt paprikapulver
  • 1 tsk havssalt
  • ½ tsk mald svartpeppar
  • 5 dl färsk kycklingbuljong
  • 400 gram orecchiette-pasta
  • 5 msk olivolja
  • 1 knippe grönkål, stammarna bortskurna
  • Parmesanost till servering

Så här gör du

  1. Förvärm ugnen till 190 C°.
  2. Lägg baconet i en matberedare och finhacka, cirka 1 minut. Blanda bacon, kalvfärs och fläskfärs i en skål. Rengör matberedaren och lägg i två hela vitlöksklyftor och hälften av löken. Finhacka. Lägg tillbaka en fjärdedel av köttblandningen i matberedaren tillsammans med lökblandningen, ströbröd, mjölk, koriander, chiliflakes, kryddpeppar, rökt paprika, salt och svartpeppar och mixa i cirka 1 minut. Lägg tillbaka i skålen och blanda för hand med resten av köttblandningen.
  3. Forma med lätt fuktade händer köttbullar stora som golfbollar. Placera dem i en ugnsfast form och häll kycklingbuljongen i formen. Ugnsbaka i övre delen av ugnen i 18–20 minuter, tills köttbullarna känns fasta, och avsluta med ett par minuter under ugnens grillfunktion, för att ge dem färg. 
  4. Koka pastan till al dente enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och ringla 1 matsked olivolja över pastan.
  5. Medan pastan kokar skivar du återstående gullök tunt. Värm 1 matsked olivolja i en stor stekpanna på medelvärme. Stek svampen, hälften av löken och hälften av den hackade vitlöken, under omrörning, tills svampen mjuknat och börjat få färg, cirka 5 minuter. Krydda med salt och peppar och lägg över på en tallrik.
  6. Torka ur stekpannan, häll i 1 matsked olivolja och stek grönkålen tillsammans med återstående gullök och hackad vitlök. Stek tills grönkålen blivit mör men inte helt mjuk, cirka 4 minuter. Lägg över på samma tallrik som svampen.
  7. Torka ur stekpannan, häll i 2 matskedar olivolja och höj till medelhög värme. Lägg i pastan och låt den ligga orörd i drygt 1 minut, för att börja rostas. Rör om och upprepa tills alla sidor av pastan fått färg.
  8. Lägg den skivade vitlöken till pastan och häll tillbaka svampen, grönkålen och löken i pannan. Smaka av med salt och svartpeppar och stek tills allt är varmt igen, cirka 2 minuter.
  9. Lägg blandningen i stekpannan på ett serveringsfat och arrangera köttbullarna ovanpå. Häll över den varma buljongen och garnera med parmesanost. Servera gärna med grillad sparris och solmogna tomater.