Portabellohattar caprese

En rejäl förrätt som kombinerar klassiska italienska caprese-smaker med vitlökssmör, fyllig portabello och söt balsamvinäger. Kan förberedas dagen innan, men spara själva gratineringen till precis innan servering.

Ingredienser till 4 portioner

  • 4 stora portbellosvampar, rensade och med foten bortskuren
  • 100–150 gram mozzarella, skivad tunt
  • 150 gram körsbärstomater, skivade tunt
  • Basilika, skuren i tunna remsor (så kallad chiffonade)

Vitlökssmör

  • 2 msk smör
  •  2 vitlöksklyftor, pressad, finhackad eller riven
  • 1 msk finhackad bladpersilja (färsk)
  • Reducerad balsamvinäger
  •  0,5 dl balsamvinäger
  • 2 tsk farinsocker

Så här gör du

  1. Förvärm ugnen till 250 C°. Slå på grillfunktionen när ugnen är uppvärmd.
  2. Värm balsamvinägern och sockret i en såskastrull på hög värme tills det börjar koka. Sänk till låg värme och låt vätskan reducera till en sirapsliknande konsistens.
  3. Gör vitlökssmöret genom att smälta smöret tillsammans med vitlöken och bladpersiljan tills det börjar fräsa. Ta av från värmen innan vitlöken börjar få färg.
  4. Pensla svampens ovansida med vitlökssmör, placera dem med den penslade sidan nedåt (skivorna uppåt) på en ugnsplåt.
  5. Fyll svamparna med tomater och mozzarella. Placera plåten i mitten av ugnen och gratinera i 7–10 minuter, tills osten bubblar och är gyllene.
  6. Garnera svampen med basilika, reducerad balsamvinäger och flingsalt.

Kalvköttbullar med ostronskivling och rostad pasta

Orecchiette är en öronformad pasta som börjat dyka upp alltmer i svensk matkultur. Här rostar vi pastan i en het stekpanna och avnjuter den tillsammans med läckra kalvköttbullar och ostronskivling. Smaklig spis! 

Ingredienser för 4 portioner

  • 100 gram bacon
  • 225 gram kalvfärs
  • 225 gram fläskfärs
  • 250 gram ostronskivling, riven i bitar
  • 8 vitlöksklyftor (2 hela, 4 finhackade, 2 tunt skivade)
  • 1 gullök, delad i två bitar
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 msk mjölk
  • ½ tsk mald koriander
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 krm mald kryddpeppar
  • 1 krm rökt paprikapulver
  • 1 tsk havssalt
  • ½ tsk mald svartpeppar
  • 5 dl färsk kycklingbuljong
  • 400 gram orecchiette-pasta
  • 5 msk olivolja
  • 1 knippe grönkål, stammarna bortskurna
  • Parmesanost till servering

Så här gör du

  1. Förvärm ugnen till 190 C°.
  2. Lägg baconet i en matberedare och finhacka, cirka 1 minut. Blanda bacon, kalvfärs och fläskfärs i en skål. Rengör matberedaren och lägg i två hela vitlöksklyftor och hälften av löken. Finhacka. Lägg tillbaka en fjärdedel av köttblandningen i matberedaren tillsammans med lökblandningen, ströbröd, mjölk, koriander, chiliflakes, kryddpeppar, rökt paprika, salt och svartpeppar och mixa i cirka 1 minut. Lägg tillbaka i skålen och blanda för hand med resten av köttblandningen.
  3. Forma med lätt fuktade händer köttbullar stora som golfbollar. Placera dem i en ugnsfast form och häll kycklingbuljongen i formen. Ugnsbaka i övre delen av ugnen i 18–20 minuter, tills köttbullarna känns fasta, och avsluta med ett par minuter under ugnens grillfunktion, för att ge dem färg. 
  4. Koka pastan till al dente enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och ringla 1 matsked olivolja över pastan.
  5. Medan pastan kokar skivar du återstående gullök tunt. Värm 1 matsked olivolja i en stor stekpanna på medelvärme. Stek svampen, hälften av löken och hälften av den hackade vitlöken, under omrörning, tills svampen mjuknat och börjat få färg, cirka 5 minuter. Krydda med salt och peppar och lägg över på en tallrik.
  6. Torka ur stekpannan, häll i 1 matsked olivolja och stek grönkålen tillsammans med återstående gullök och hackad vitlök. Stek tills grönkålen blivit mör men inte helt mjuk, cirka 4 minuter. Lägg över på samma tallrik som svampen.
  7. Torka ur stekpannan, häll i 2 matskedar olivolja och höj till medelhög värme. Lägg i pastan och låt den ligga orörd i drygt 1 minut, för att börja rostas. Rör om och upprepa tills alla sidor av pastan fått färg.
  8. Lägg den skivade vitlöken till pastan och häll tillbaka svampen, grönkålen och löken i pannan. Smaka av med salt och svartpeppar och stek tills allt är varmt igen, cirka 2 minuter.
  9. Lägg blandningen i stekpannan på ett serveringsfat och arrangera köttbullarna ovanpå. Häll över den varma buljongen och garnera med parmesanost. Servera gärna med grillad sparris och solmogna tomater.

Galette med mangold och shiitake

En paj formad för hand och fylld med både svamp och ricotta är svår att motstå! Degen förbereder du med fördel kvällen innan. Smaklig spis! 

Ingredienser för 4 personer

Degen (kan göras upp till 2 dagar i förväg):

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 dl fullkornsmjöl
  • 1 tsk havssalt
  • 170 gram välkylt osaltat smör, skuret i små bitar
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • Isvatten

Fyllning:

  • 2,5 dl ricotta-ost
  • Salt och svartpeppar
  • 3 msk olivolja
  • 150 gram shiitake, rensad
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 knippe mangold, grovskuren med stammarna bortplockade
  • 1 stort ägg, vispat
  • 2,5 dl hackade örter, till exempel bladpersilja, gräslök och koriander
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • Flingsalt för garnerin

Så här gör du

  1. Gör degen först. Mixa vetemjöl, fullkornsmjöl och salt i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa tills blandningen är smulig, med lite större bitar kvar här och där. Flytta mjölblandningen till en skål och blanda ned äppelcidervinägern och 60 ml isvatten. Blanda med en gaffel tills en deg börjar formas. Tillsätt mer isvatten vid behov. Degen är klar när du inte ser några torra mjölpartier kvar, men du ska inte överknåda den. Slå in degen i plastfilm och kyl i minst två timmar.
  2. Förvärm ugnen till 200 C°. Krydda ricottaosten med salt och peppar och sätt åt sidan.
  3. Värm 1 matsked olivolja i en stekpanna på medelvärme. Stek vitlöken i cirka 30 sekunder, utan att bränna den. Lägg i hälften av mangolden, krydda med salt och peppar och rör runt tills den börjat mjukna. Tillsätt resten och rör tills allt mjuknat.
  4. Sprid ut lite mjöl på din arbetsyta och kavla ut degen tills den är knappt en halv cm tjock och 35 cm i diameter. Flytta degen till en ugnsplåt med bakplåtspapper. Fördela ut tre fjärdedelar av ricottan på degen, men inte på de yttersta fyra centimetrarna. Toppa med svampen och mangolden och klicka ut återstående ricotta över pajen. Pensla pajens kant med vispat ägg och vik upp kanten över de yttre delarna av fyllningen (se bild). Ugnsbaka i 35–40 minuter, tills gyllene. Rotera pajen halvvägs igenom.
  5. Låt pajen svalna i några minuter. Blanda de färska örterna med citronsaft, 1 matsked olivolja och svartpeppar. Lägg örtblandningen på den varma pajen och toppa med flingsalt och rivet citronskal.

Portabelloburgare med halloumi och avokado

Att byta köttet på burgaren till grillad portabello och halloumi är en äkta klassiker! Faktum är att det är så gott att det går hem även hos köttfantaster. Och med fint mogen avokado lyfter du rätten ännu ett par snäpp. Smaklig spis!

Ingredienser för 4 burgare

  • 4 portabellos
  • 4 hamburgerbröd (testa gärna hembakade!)
  • 200 gram champinjoner
  • 200 gram halloumiost
  • 2 avokados
  • 1 rödlök
  • 2 solmogna bifftomater
  • 3 msk smält smör
  • Olivolja
  • Salt och svartpeppar

Amerikansk dressing

  • 1,5 dl majonnäs
  • 4 skivor inlagd ättiksgurka
  • 1 msk ketchup
  • 1 msk amerikansk gul senap
  • 0,25 tsk vitlökspulver
  • 0,25 tsk paprikapulver
  • En nypa cayennepeppar

Så här gör du

  1. Börja med dressingen, gärna en dag i förväg för optimal smakutveckling. Receptet är busenkelt: Lägg alla ingredienser i en skål och mixa dem släta med en stavmixer. Smaka om och se om du vill ha mer kryddor. Sätt plastfilm över skålen och låt vila i kylen tills du är redo att laga burgarna.
  2. Tänd grillen med kol på ena halvan, så du får en het och en sval zon. Låt kolen glöda ordentligt, tills den får ett vitt lager aska över sig.
  3. Under tiden som grillen blir färdig rensar du svampen, skär halloumin i fyra skivor och skivar tomaterna, rödlöken och avokadon.
  4. Pensla svampen på båda sidorna med olivolja. Krydda med salt och svartpeppar.
  5. Lägg svampen på den heta delen av grillen, halloumiosten på den svala. Vänd båda när svampen fått ordentligt med färg på undersidan. När andra sidan av svampen också fått färg byter du plats på svampen och osten, så att osten får gå klart på den heta sidan.
  6. Pensla insidan av hamburgerbrödet med smält smör. Lägg direkt på den heta delen av grillen direkt du tagit av osten och svampen. Grilla brödet som hastigast, tills den fått grillmärken.
  7. Fördela ett tunt lager dressing på insidan av hamburgerbrödets topp och botten. Montera burgarna genom att varva ingredienserna i önskad ordning.

Cambozolafyllda Kastanjechampinjoner

Cambozola är det perfekta insteget till grönmögelostarnas ljuvliga värld. Osten är en hybrid av vit- och grönmögelost, med en mild och lättillgänglig smak även för den som har svårt för grönmögel. Här får osten sällskap av bacon och körsbärstomater. Vill du göra receptet vegetariskt är det bara att hoppa över baconet. Smaklig spis!

Ingredienser till 4 små portioner

  • 16 kastanjechampinjoner
  • 8 körsbärstomater
  • 1 paket bacon (140 gram)

Så här gör du

  1. Förvärm ugnen till 175 C°.
  2. Rensa svampen och ta bort fötterna.
  3. Smörj en ugnsform med lite matolja och placera svamparna med hatten nedåt. Fyll hattarna med cambozolan.
  4. Ugnsbaka i cirka 20 minuter, höj värmen till max och slå på ugnens grillfunktion. Ta ut svamparna när ostens yta är gyllene.
  5. När svampen är i ugnen skivar och steker du baconet krispigt. Flytta till hushållspapper för att låta onödigt fett rinna av. Om bitarna är för stora kan du smula dem lätt med dina fingrar.
  6. Toppa svamparna med bacon så fort de kommer från ugnen. Avsluta med att dela körsbärstomaterna på mitten och fäst en halva per svamp, med hjälp av tandpetare.

Kantarellsoppa

Koka soppa på skogens guld! Den här kantarellsoppan fungerar antingen som en härlig förrätt eller som en lättare måltid. Schalottenlök, grädde och persilja förhöjer smakerna rejält. Detta recept är gjort för 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 l kantareller (2 l motsvarar ca 600 g)
  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 3 dl vitt vin
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 l kycklingbuljong
  • 1 dl hackad persilja
  • salt och peppar                                      

Så här gör du

  • Ansa svampen. Låt den "svettas" i en varm stekpanna.
  • Skala och hacka löken.
  • När vätskan kokat in i svampen, öka värmen och lägg i smöret. Fräs en stund och lägg sedan i löken. Låt löken bli mjuk och häll sedan på vinet och låt det koka in något.
  • Blanda ner grädde och buljong. Låt det koka ca 5 minuter. Mixa soppan slät tillsammans med persiljan. Smaka av med salt och peppar.

Ladda ned receptet som pdf

 

 

Pasta med svamp

Härlig pastarätt med spännande svampar. Detta recept är gjort
för 4 portioner.

Ingredienser

  • 300 g valfri pastasort
  • 400 g blandade färska svampar t ex champinjoner, ostronskivling, shiitake
  • 1 gul lök
  • 2 msk Smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl lätt crème fraiche karljohansvamp timjan
  • 4 msk strimlad persilja
  • 2 dl riven Prästost
  • nymald svartpeppar

Så här gör du

  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Rensa svampen och dela den i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
  3. Stek svampen i smöret och tillsätt löken mot slutet.
  4. Rör ner crème fraiche och låt det bli varmt.
  5. Smaka av med salt och peppar och blanda med pastan.
  6. Servera med persilja och riven ost. Krydda med nymald svartpeppar.

Ladda ned receptet som pdf

Svampröra med gräslök

Njut av den läckra svampröran, t ex till rostat bröd. Detta recept är gjort för 4 portioner.

Ingredienser

  • 250 g färsk svamp
  • Smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 6 ägg
  • 1 dl hackad gräslök

Så här gör du

  • Rensa och dela svampen i bitar. Fräs den i smör i en teflonpanna. Häll på grädden och låt den koka in till hälften. Krydda med salt och peppar.
  • Ta pannan från värmen och rör i ett ägg i taget. Sätt tillbaka pannan på plattan på låg värme och rör tills smeten blivit mjukt krämig.
  • Rör i det mesta av gräslöken och garnera med resten.


Serveringsförslag:
Servera med rostade brödsnittar.