En rejäl förrätt som kombinerar klassiska italienska caprese-smaker med vitlökssmör, fyllig portabello och söt balsamvinäger. Kan förberedas dagen innan, men spara själva gratineringen till precis innan servering.
Ingredienser till 4 portioner
- 4 stora portbellosvampar, rensade och med foten bortskuren
- 100–150 gram mozzarella, skivad tunt
- 150 gram körsbärstomater, skivade tunt
- Basilika, skuren i tunna remsor (så kallad chiffonade)
Vitlökssmör
- 2 msk smör
- 2 vitlöksklyftor, pressad, finhackad eller riven
- 1 msk finhackad bladpersilja (färsk)
- Reducerad balsamvinäger
- 0,5 dl balsamvinäger
- 2 tsk farinsocker
Så här gör du
- Förvärm ugnen till 250 C°. Slå på grillfunktionen när ugnen är uppvärmd.
- Värm balsamvinägern och sockret i en såskastrull på hög värme tills det börjar koka. Sänk till låg värme och låt vätskan reducera till en sirapsliknande konsistens.
- Gör vitlökssmöret genom att smälta smöret tillsammans med vitlöken och bladpersiljan tills det börjar fräsa. Ta av från värmen innan vitlöken börjar få färg.
- Pensla svampens ovansida med vitlökssmör, placera dem med den penslade sidan nedåt (skivorna uppåt) på en ugnsplåt.
- Fyll svamparna med tomater och mozzarella. Placera plåten i mitten av ugnen och gratinera i 7–10 minuter, tills osten bubblar och är gyllene.
- Garnera svampen med basilika, reducerad balsamvinäger och flingsalt.