Portabellosandwich med mozzarella och aioli

Antal portioner 2

Ingredienser

  • 2 styck Portabellasvamp
  • 2 skivor surdegsbröd
  • 2 blad romansallat
  • 1 bifftomat
  • 1 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 125 gram mozzarella
  • 1/2 rödlök
  • Aioli
  • 1/2 citron
  • 1 äggula
  • 0,5 tsk dijonsenap  
  • 1dl matolja
  • 0,5 klyfta vitlök  
  • Salt & peppar  

Så här gör du

Tillagning (25 min )

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skär bort foten på svampen. Lägg dem med lamellerna uppåt. Skala och skiva över vitlök. Ringla över olivolja. Krydda med salt och peppar. Sätt in i ugnen cirka 15 minuter.
  3. Lägg äggulor i en bunke. Tillsätt pressad vitlök, pressad citron och dijonsenap. Vispa i olja i en tunn stråle tills den tjocknar. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Rosta bröd i ugnen. Tag ut svampen. Skiva mozzarella. Fördela på svampen. Sätt in i ugn igen cirka 5 minuter, så att osten smälter lite.
  5. Skiva tomat. Skiva rödlök. Tag brödet. Lägg på lite aioli, salladsblad, tomater och mer aioli. Tag ut svampen och lägg på den. Avsluta med rödlöksringar och eventuellt lite god olivolja.

Ladda ned receptet som pdf

Champinjonrisotto

Detta recept är gjort för 4 portioner.

Ingredienser

  • smör & rapsolja
  • 4 schalottenlök
  • 4 dl aborioris
  • 1,3 liter svampbuljong
  • 2 dl finriven parmesanost
  • Salt & nymalen svartpeppar
  • persilja
  • 250g Champinjoner

Så här gör du

Champinjoner

  1. Stek champinjonerna i torr stekpanna tills dom vattnat ur sig ordentligt.
  2. Krydda med salt & peppar och en klick smör på slutet.
  3. Persilja & hyvlad parmesan på toppen. Enkelt och gott, bara att vända ner i risotton.

Risotto

  1. Finhacka schalottenlök och fräs på i stekpanna med lite smör & rapsolja bara så den blir lätt genomskinlig, inte bränd!
  2. Tillsätt riset och rör om sparsamt. När riset blivit sådär gyllene och genomskinligt (ca 2 min) slår du på buljongen lite i taget vartefter det kokar bort. Fortsätt så tills all buljong tillsatts, ca 15-20 min. 
  3. Ta bort pannan från spisen, rör försiktigt ner champinjoner och parmesanost och låt risotton vila ca 1 min för att kräma till sig.

Ladda ned receptet som pdf