Portabellohattar caprese

En rejäl förrätt som kombinerar klassiska italienska caprese-smaker med vitlökssmör, fyllig portabello och söt balsamvinäger. Kan förberedas dagen innan, men spara själva gratineringen till precis innan servering.

Ingredienser till 4 portioner

  • 4 stora portbellosvampar, rensade och med foten bortskuren
  • 100–150 gram mozzarella, skivad tunt
  • 150 gram körsbärstomater, skivade tunt
  • Basilika, skuren i tunna remsor (så kallad chiffonade)

Vitlökssmör

  • 2 msk smör
  •  2 vitlöksklyftor, pressad, finhackad eller riven
  • 1 msk finhackad bladpersilja (färsk)
  • Reducerad balsamvinäger
  •  0,5 dl balsamvinäger
  • 2 tsk farinsocker

Så här gör du

  1. Förvärm ugnen till 250 C°. Slå på grillfunktionen när ugnen är uppvärmd.
  2. Värm balsamvinägern och sockret i en såskastrull på hög värme tills det börjar koka. Sänk till låg värme och låt vätskan reducera till en sirapsliknande konsistens.
  3. Gör vitlökssmöret genom att smälta smöret tillsammans med vitlöken och bladpersiljan tills det börjar fräsa. Ta av från värmen innan vitlöken börjar få färg.
  4. Pensla svampens ovansida med vitlökssmör, placera dem med den penslade sidan nedåt (skivorna uppåt) på en ugnsplåt.
  5. Fyll svamparna med tomater och mozzarella. Placera plåten i mitten av ugnen och gratinera i 7–10 minuter, tills osten bubblar och är gyllene.
  6. Garnera svampen med basilika, reducerad balsamvinäger och flingsalt.

Portabelloburgare med halloumi och avokado

Att byta köttet på burgaren till grillad portabello och halloumi är en äkta klassiker! Faktum är att det är så gott att det går hem även hos köttfantaster. Och med fint mogen avokado lyfter du rätten ännu ett par snäpp. Smaklig spis!

Ingredienser för 4 burgare

  • 4 portabellos
  • 4 hamburgerbröd (testa gärna hembakade!)
  • 200 gram champinjoner
  • 200 gram halloumiost
  • 2 avokados
  • 1 rödlök
  • 2 solmogna bifftomater
  • 3 msk smält smör
  • Olivolja
  • Salt och svartpeppar

Amerikansk dressing

  • 1,5 dl majonnäs
  • 4 skivor inlagd ättiksgurka
  • 1 msk ketchup
  • 1 msk amerikansk gul senap
  • 0,25 tsk vitlökspulver
  • 0,25 tsk paprikapulver
  • En nypa cayennepeppar

Så här gör du

  1. Börja med dressingen, gärna en dag i förväg för optimal smakutveckling. Receptet är busenkelt: Lägg alla ingredienser i en skål och mixa dem släta med en stavmixer. Smaka om och se om du vill ha mer kryddor. Sätt plastfilm över skålen och låt vila i kylen tills du är redo att laga burgarna.
  2. Tänd grillen med kol på ena halvan, så du får en het och en sval zon. Låt kolen glöda ordentligt, tills den får ett vitt lager aska över sig.
  3. Under tiden som grillen blir färdig rensar du svampen, skär halloumin i fyra skivor och skivar tomaterna, rödlöken och avokadon.
  4. Pensla svampen på båda sidorna med olivolja. Krydda med salt och svartpeppar.
  5. Lägg svampen på den heta delen av grillen, halloumiosten på den svala. Vänd båda när svampen fått ordentligt med färg på undersidan. När andra sidan av svampen också fått färg byter du plats på svampen och osten, så att osten får gå klart på den heta sidan.
  6. Pensla insidan av hamburgerbrödet med smält smör. Lägg direkt på den heta delen av grillen direkt du tagit av osten och svampen. Grilla brödet som hastigast, tills den fått grillmärken.
  7. Fördela ett tunt lager dressing på insidan av hamburgerbrödets topp och botten. Montera burgarna genom att varva ingredienserna i önskad ordning.

Portabellosandwich med mozzarella och aioli

Antal portioner 2

Ingredienser

  • 2 styck Portabellasvamp
  • 2 skivor surdegsbröd
  • 2 blad romansallat
  • 1 bifftomat
  • 1 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 125 gram mozzarella
  • 1/2 rödlök
  • Aioli
  • 1/2 citron
  • 1 äggula
  • 0,5 tsk dijonsenap  
  • 1dl matolja
  • 0,5 klyfta vitlök  
  • Salt & peppar  

Så här gör du

Tillagning (25 min )

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skär bort foten på svampen. Lägg dem med lamellerna uppåt. Skala och skiva över vitlök. Ringla över olivolja. Krydda med salt och peppar. Sätt in i ugnen cirka 15 minuter.
  3. Lägg äggulor i en bunke. Tillsätt pressad vitlök, pressad citron och dijonsenap. Vispa i olja i en tunn stråle tills den tjocknar. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Rosta bröd i ugnen. Tag ut svampen. Skiva mozzarella. Fördela på svampen. Sätt in i ugn igen cirka 5 minuter, så att osten smälter lite.
  5. Skiva tomat. Skiva rödlök. Tag brödet. Lägg på lite aioli, salladsblad, tomater och mer aioli. Tag ut svampen och lägg på den. Avsluta med rödlöksringar och eventuellt lite god olivolja.

Ladda ned receptet som pdf