Wok med shiitake och sparris

En snabb och lättlagad vardagsmiddag med massor av smak! Använd en wokpanna om du har en, annars går det utmärkt med en stekpanna i gjutjärn, kolstål eller rostfritt. Undvik nonstick (till exempel teflon) eftersom pannan måste vara riktigt varm för att ge en bra stekyta snabbt. Hur mycket chili, ingefära och ostronsås du har i rätten är en smaksak. Börja med lite och smaka av med mer om du vill ha mer tryck i smakerna. Smaklig spis!

Ingredienser för 2 portioner

  • 150 gram shiitake
  • 4 salladslökar
  • Spansk peppar (eller annan chili)
  • 1 knippe sparris
  • Färsk ingefära
  • Ostronsås
  • Nudlar eller ris, tillagad efter anvisningarna på förpackningen

Så här gör du

  1. Tillaga önskad mängd ris eller nudlar. Varmhåll.
  2. Skiva chilin. Behåll kärnorna om du vill ha extra hetta. Riv eller finhacka ingefäran. Skölj och skiva salladslökarna i 2 cm långa bitar.
  3. Förvärm din wok- eller stekpanna på hög värme. Häll i ett par matskedar matolja när pannan är rykande het. Lägg i chilin, ingefäran och sparrisen och rör om.
  4. Rensa svampen och ta bort fötterna. Skär sparrisen i 3–4 cm långa delar. Lägg svampen och sparrisen i den heta pannan och stek tills svampen och sparrisen börjat få färg.
  5. Blanda i ostronsås efter smak. Koka samman allt i en minut. Servera tillsammans med nudlarna eller riset.

Ladda ned receptet som pdf

Smörstekt ostronskivling med ugnsrostad sparris

Stekt svamp med smör, vitlök och timjan är ett klassikt tillbehör till allt från grillat kött till matiga sallader. Här lyfter vi rätten till försommarens givna förrätt, när den svenska sparrisen gjort entré för säsongen.

Ingredienser till 4 portioner

  • 400 gram ostronskivling
  • 3 msk olivolja
  • 4 msk smör
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • 1 stort knippe färsk sparris
  • Flingsalt och nymald svartpeppar

Så här gör du

  1. Rensa och dela ostronskivlingen på mitten. Förvärm ugnen till 200 grader och sätt en stekpanna, gärna gjutjärn, på medelhög värme.
  2. Skala sparrisen och fördela den i en ugnsform. Droppa över 1 matsked olivolja och baka i ugnen 15–20 minuter. Krydda med flingsalt och svartpeppar.
  3. När sparrisen är i ugnen häller du 2 matskedar olivolja i stekpannan och fördelar ostronskivlingen i ett lager. Stek första sidan tills den börjar få färg, drygt tre minuter. Krydda med flingsalt och svartpeppar och vänd svampen. Sänk värmen om det behövs för att svampen inte ska brännas och stek svampen tills den är gyllene på alla sidor.
  4. Lägg smöret, timjankvistarna och den krossade vitlöken ovanpå svampen i pannan. När smöret har smält tippar du pannan och öser smöret över svampen med en sked. Svampen är färdig när smöret börjar dofta nötigt, efter cirka 4 minuter.
  5. Servera svampen och sparrisen, gärna tillsammans med solmogna tomater, mozzarella av god kvalitet och lufttorkad skinka.

Ladda ned receptet som pdf

Kalvköttbullar med ostronskivling och rostad pasta

Orecchiette är en öronformad pasta som börjat dyka upp alltmer i svensk matkultur. Här rostar vi pastan i en het stekpanna och avnjuter den tillsammans med läckra kalvköttbullar och ostronskivling. Smaklig spis! 

Ingredienser för 4 portioner

  • 100 gram bacon
  • 225 gram kalvfärs
  • 225 gram fläskfärs
  • 250 gram ostronskivling, riven i bitar
  • 8 vitlöksklyftor (2 hela, 4 finhackade, 2 tunt skivade)
  • 1 gullök, delad i två bitar
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 msk mjölk
  • ½ tsk mald koriander
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 krm mald kryddpeppar
  • 1 krm rökt paprikapulver
  • 1 tsk havssalt
  • ½ tsk mald svartpeppar
  • 5 dl färsk kycklingbuljong
  • 400 gram orecchiette-pasta
  • 5 msk olivolja
  • 1 knippe grönkål, stammarna bortskurna
  • Parmesanost till servering

Så här gör du

  1. Förvärm ugnen till 190 C°.
  2. Lägg baconet i en matberedare och finhacka, cirka 1 minut. Blanda bacon, kalvfärs och fläskfärs i en skål. Rengör matberedaren och lägg i två hela vitlöksklyftor och hälften av löken. Finhacka. Lägg tillbaka en fjärdedel av köttblandningen i matberedaren tillsammans med lökblandningen, ströbröd, mjölk, koriander, chiliflakes, kryddpeppar, rökt paprika, salt och svartpeppar och mixa i cirka 1 minut. Lägg tillbaka i skålen och blanda för hand med resten av köttblandningen.
  3. Forma med lätt fuktade händer köttbullar stora som golfbollar. Placera dem i en ugnsfast form och häll kycklingbuljongen i formen. Ugnsbaka i övre delen av ugnen i 18–20 minuter, tills köttbullarna känns fasta, och avsluta med ett par minuter under ugnens grillfunktion, för att ge dem färg. 
  4. Koka pastan till al dente enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och ringla 1 matsked olivolja över pastan.
  5. Medan pastan kokar skivar du återstående gullök tunt. Värm 1 matsked olivolja i en stor stekpanna på medelvärme. Stek svampen, hälften av löken och hälften av den hackade vitlöken, under omrörning, tills svampen mjuknat och börjat få färg, cirka 5 minuter. Krydda med salt och peppar och lägg över på en tallrik.
  6. Torka ur stekpannan, häll i 1 matsked olivolja och stek grönkålen tillsammans med återstående gullök och hackad vitlök. Stek tills grönkålen blivit mör men inte helt mjuk, cirka 4 minuter. Lägg över på samma tallrik som svampen.
  7. Torka ur stekpannan, häll i 2 matskedar olivolja och höj till medelhög värme. Lägg i pastan och låt den ligga orörd i drygt 1 minut, för att börja rostas. Rör om och upprepa tills alla sidor av pastan fått färg.
  8. Lägg den skivade vitlöken till pastan och häll tillbaka svampen, grönkålen och löken i pannan. Smaka av med salt och svartpeppar och stek tills allt är varmt igen, cirka 2 minuter.
  9. Lägg blandningen i stekpannan på ett serveringsfat och arrangera köttbullarna ovanpå. Häll över den varma buljongen och garnera med parmesanost. Servera gärna med grillad sparris och solmogna tomater.