En snabb och lättlagad vardagsmiddag med massor av smak! Använd en wokpanna om du har en, annars går det utmärkt med en stekpanna i gjutjärn, kolstål eller rostfritt. Undvik nonstick (till exempel teflon) eftersom pannan måste vara riktigt varm för att ge en bra stekyta snabbt. Hur mycket chili, ingefära och ostronsås du har i rätten är en smaksak. Börja med lite och smaka av med mer om du vill ha mer tryck i smakerna. Smaklig spis!
Ingredienser för 2 portioner
- 150 gram shiitake
- 4 salladslökar
- Spansk peppar (eller annan chili)
- 1 knippe sparris
- Färsk ingefära
- Ostronsås
- Nudlar eller ris, tillagad efter anvisningarna på förpackningen
Så här gör du
- Tillaga önskad mängd ris eller nudlar. Varmhåll.
- Skiva chilin. Behåll kärnorna om du vill ha extra hetta. Riv eller finhacka ingefäran. Skölj och skiva salladslökarna i 2 cm långa bitar.
- Förvärm din wok- eller stekpanna på hög värme. Häll i ett par matskedar matolja när pannan är rykande het. Lägg i chilin, ingefäran och sparrisen och rör om.
- Rensa svampen och ta bort fötterna. Skär sparrisen i 3–4 cm långa delar. Lägg svampen och sparrisen i den heta pannan och stek tills svampen och sparrisen börjat få färg.
- Blanda i ostronsås efter smak. Koka samman allt i en minut. Servera tillsammans med nudlarna eller riset.