Kantarellsoppa

Koka soppa på skogens guld! Den här kantarellsoppan fungerar antingen som en härlig förrätt eller som en lättare måltid. Schalottenlök, grädde och persilja förhöjer smakerna rejält. Detta recept är gjort för 4 portioner.

Ingredienser

  • 2 l kantareller (2 l motsvarar ca 600 g)
  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 3 dl vitt vin
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 l kycklingbuljong
  • 1 dl hackad persilja
  • salt och peppar                                      

Så här gör du

  • Ansa svampen. Låt den "svettas" i en varm stekpanna.
  • Skala och hacka löken.
  • När vätskan kokat in i svampen, öka värmen och lägg i smöret. Fräs en stund och lägg sedan i löken. Låt löken bli mjuk och häll sedan på vinet och låt det koka in något.
  • Blanda ner grädde och buljong. Låt det koka ca 5 minuter. Mixa soppan slät tillsammans med persiljan. Smaka av med salt och peppar.

Ladda ned receptet som pdf

 

 

Svampröra med gräslök

Njut av den läckra svampröran, t ex till rostat bröd. Detta recept är gjort för 4 portioner.

Ingredienser

  • 250 g färsk svamp
  • Smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 6 ägg
  • 1 dl hackad gräslök

Så här gör du

  • Rensa och dela svampen i bitar. Fräs den i smör i en teflonpanna. Häll på grädden och låt den koka in till hälften. Krydda med salt och peppar.
  • Ta pannan från värmen och rör i ett ägg i taget. Sätt tillbaka pannan på plattan på låg värme och rör tills smeten blivit mjukt krämig.
  • Rör i det mesta av gräslöken och garnera med resten.


Serveringsförslag:
Servera med rostade brödsnittar.