Krämig svamp- och tomatpasta

En matig vegetarisk pasta som inte skulle skämmas för sig ens i Italien! Fetaosten kan självklart bytas ut mot en riklig rivning parmesanost på slutet, men den grekiska osten ger en härlig syra och gör hela rätten matigare. Smaklig spis!

Ingredienser för 4 portioner

  • 500 gram pasta, gärna rigatoni
  • 1 burk soltorkade tomater (200 gram)
  • 200 gram champinjoner
  • 1 stor gul lök eller 2 små
  • 1 röd paprika
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl rödvin
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl crème fraîche
  • Färsk bladpersilja, hackad (cirka 1,5 dl)
  • 200 gram fetaost
  • Salt och svartpeppar
  • Chiliflakes
  • Olivolja

Så här gör du

  1. Sätt på pastavattnet. Salta rikligt.
  2. Hacka gullöken och paprikan, riv eller finhacka vitlöken, skiva champinjonerna och strimla de soltorkade tomaterna.
  3. Sätt en stekpanna med höga kanter eller en gryta på medellåg värme, häll i två matskedar olivolja och lägg ned svampen. När svampen börjat ge ifrån sig vätska tillsätter du löken, paprikan och de soltorkade tomaterna och fortsätter steka på medellåg värme tills löken och paprikan mjuknat. Tillsätt vitlöken och stek den i en minut.
  4. Tillsätt rödvinet och låt reducera med minst hälften. 
  5. Tillsätt crème fraîche och krossade tomater. Krydda med svartpeppar, salt och några nypor chiliflakes. Var sparsam med saltet, tänk på att du kan tillsätta mer salt när såsen kokat ned. Lägg också ned hälften av din färska bladpersilja och låt allt koka samman i minst 15 minuter.
  6. Koka pastan al dente enligt anvisningarna på förpackningen. När pastan nästan är färdigkokt häller du med fördel över ett par deciliter pastavatten till ett litermått vid sidan av.
  7. Lägg ned den färdigkokta pastan i grytan med svamp- och tomatsåsen. Höj värmen och rör om för att kombinera allt. Tillsätt några matskedar åt gången av det sparade pastavattnet för att justera konsistensen. Smaka av såsen en sista gång för att se om det behövs mer salt. Ta av grytan från värmen och rör ned återstående bladpersilja. Servera tillsammans med fetaost.

Ladda ned receptet som pdf

Kalvköttbullar med ostronskivling och rostad pasta

Orecchiette är en öronformad pasta som börjat dyka upp alltmer i svensk matkultur. Här rostar vi pastan i en het stekpanna och avnjuter den tillsammans med läckra kalvköttbullar och ostronskivling. Smaklig spis! 

Ingredienser för 4 portioner

  • 100 gram bacon
  • 225 gram kalvfärs
  • 225 gram fläskfärs
  • 250 gram ostronskivling, riven i bitar
  • 8 vitlöksklyftor (2 hela, 4 finhackade, 2 tunt skivade)
  • 1 gullök, delad i två bitar
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 msk mjölk
  • ½ tsk mald koriander
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 krm mald kryddpeppar
  • 1 krm rökt paprikapulver
  • 1 tsk havssalt
  • ½ tsk mald svartpeppar
  • 5 dl färsk kycklingbuljong
  • 400 gram orecchiette-pasta
  • 5 msk olivolja
  • 1 knippe grönkål, stammarna bortskurna
  • Parmesanost till servering

Så här gör du

  1. Förvärm ugnen till 190 C°.
  2. Lägg baconet i en matberedare och finhacka, cirka 1 minut. Blanda bacon, kalvfärs och fläskfärs i en skål. Rengör matberedaren och lägg i två hela vitlöksklyftor och hälften av löken. Finhacka. Lägg tillbaka en fjärdedel av köttblandningen i matberedaren tillsammans med lökblandningen, ströbröd, mjölk, koriander, chiliflakes, kryddpeppar, rökt paprika, salt och svartpeppar och mixa i cirka 1 minut. Lägg tillbaka i skålen och blanda för hand med resten av köttblandningen.
  3. Forma med lätt fuktade händer köttbullar stora som golfbollar. Placera dem i en ugnsfast form och häll kycklingbuljongen i formen. Ugnsbaka i övre delen av ugnen i 18–20 minuter, tills köttbullarna känns fasta, och avsluta med ett par minuter under ugnens grillfunktion, för att ge dem färg. 
  4. Koka pastan till al dente enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och ringla 1 matsked olivolja över pastan.
  5. Medan pastan kokar skivar du återstående gullök tunt. Värm 1 matsked olivolja i en stor stekpanna på medelvärme. Stek svampen, hälften av löken och hälften av den hackade vitlöken, under omrörning, tills svampen mjuknat och börjat få färg, cirka 5 minuter. Krydda med salt och peppar och lägg över på en tallrik.
  6. Torka ur stekpannan, häll i 1 matsked olivolja och stek grönkålen tillsammans med återstående gullök och hackad vitlök. Stek tills grönkålen blivit mör men inte helt mjuk, cirka 4 minuter. Lägg över på samma tallrik som svampen.
  7. Torka ur stekpannan, häll i 2 matskedar olivolja och höj till medelhög värme. Lägg i pastan och låt den ligga orörd i drygt 1 minut, för att börja rostas. Rör om och upprepa tills alla sidor av pastan fått färg.
  8. Lägg den skivade vitlöken till pastan och häll tillbaka svampen, grönkålen och löken i pannan. Smaka av med salt och svartpeppar och stek tills allt är varmt igen, cirka 2 minuter.
  9. Lägg blandningen i stekpannan på ett serveringsfat och arrangera köttbullarna ovanpå. Häll över den varma buljongen och garnera med parmesanost. Servera gärna med grillad sparris och solmogna tomater.

Pasta med svamp

Härlig pastarätt med spännande svampar. Detta recept är gjort
för 4 portioner.

Ingredienser

  • 300 g valfri pastasort
  • 400 g blandade färska svampar t ex champinjoner, ostronskivling, shiitake
  • 1 gul lök
  • 2 msk Smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl lätt crème fraiche karljohansvamp timjan
  • 4 msk strimlad persilja
  • 2 dl riven Prästost
  • nymald svartpeppar

Så här gör du

  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Rensa svampen och dela den i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
  3. Stek svampen i smöret och tillsätt löken mot slutet.
  4. Rör ner crème fraiche och låt det bli varmt.
  5. Smaka av med salt och peppar och blanda med pastan.
  6. Servera med persilja och riven ost. Krydda med nymald svartpeppar.

Ladda ned receptet som pdf