Krämig svamp- och tomatpasta

En matig vegetarisk pasta som inte skulle skämmas för sig ens i Italien! Fetaosten kan självklart bytas ut mot en riklig rivning parmesanost på slutet, men den grekiska osten ger en härlig syra och gör hela rätten matigare. Smaklig spis!

Ingredienser för 4 portioner

  • 500 gram pasta, gärna rigatoni
  • 1 burk soltorkade tomater (200 gram)
  • 200 gram champinjoner
  • 1 stor gul lök eller 2 små
  • 1 röd paprika
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl rödvin
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl crème fraîche
  • Färsk bladpersilja, hackad (cirka 1,5 dl)
  • 200 gram fetaost
  • Salt och svartpeppar
  • Chiliflakes
  • Olivolja

Så här gör du

  1. Sätt på pastavattnet. Salta rikligt.
  2. Hacka gullöken och paprikan, riv eller finhacka vitlöken, skiva champinjonerna och strimla de soltorkade tomaterna.
  3. Sätt en stekpanna med höga kanter eller en gryta på medellåg värme, häll i två matskedar olivolja och lägg ned svampen. När svampen börjat ge ifrån sig vätska tillsätter du löken, paprikan och de soltorkade tomaterna och fortsätter steka på medellåg värme tills löken och paprikan mjuknat. Tillsätt vitlöken och stek den i en minut.
  4. Tillsätt rödvinet och låt reducera med minst hälften. 
  5. Tillsätt crème fraîche och krossade tomater. Krydda med svartpeppar, salt och några nypor chiliflakes. Var sparsam med saltet, tänk på att du kan tillsätta mer salt när såsen kokat ned. Lägg också ned hälften av din färska bladpersilja och låt allt koka samman i minst 15 minuter.
  6. Koka pastan al dente enligt anvisningarna på förpackningen. När pastan nästan är färdigkokt häller du med fördel över ett par deciliter pastavatten till ett litermått vid sidan av.
  7. Lägg ned den färdigkokta pastan i grytan med svamp- och tomatsåsen. Höj värmen och rör om för att kombinera allt. Tillsätt några matskedar åt gången av det sparade pastavattnet för att justera konsistensen. Smaka av såsen en sista gång för att se om det behövs mer salt. Ta av grytan från värmen och rör ned återstående bladpersilja. Servera tillsammans med fetaost.

Ladda ned receptet som pdf

Cambozolafyllda Kastanjechampinjoner

Cambozola är det perfekta insteget till grönmögelostarnas ljuvliga värld. Osten är en hybrid av vit- och grönmögelost, med en mild och lättillgänglig smak även för den som har svårt för grönmögel. Här får osten sällskap av bacon och körsbärstomater. Vill du göra receptet vegetariskt är det bara att hoppa över baconet. Smaklig spis!

Ingredienser till 4 små portioner

  • 16 kastanjechampinjoner
  • 8 körsbärstomater
  • 1 paket bacon (140 gram)

Så här gör du

  1. Förvärm ugnen till 175 C°.
  2. Rensa svampen och ta bort fötterna.
  3. Smörj en ugnsform med lite matolja och placera svamparna med hatten nedåt. Fyll hattarna med cambozolan.
  4. Ugnsbaka i cirka 20 minuter, höj värmen till max och slå på ugnens grillfunktion. Ta ut svamparna när ostens yta är gyllene.
  5. När svampen är i ugnen skivar och steker du baconet krispigt. Flytta till hushållspapper för att låta onödigt fett rinna av. Om bitarna är för stora kan du smula dem lätt med dina fingrar.
  6. Toppa svamparna med bacon så fort de kommer från ugnen. Avsluta med att dela körsbärstomaterna på mitten och fäst en halva per svamp, med hjälp av tandpetare.

Pasta med svamp

Härlig pastarätt med spännande svampar. Detta recept är gjort
för 4 portioner.

Ingredienser

  • 300 g valfri pastasort
  • 400 g blandade färska svampar t ex champinjoner, ostronskivling, shiitake
  • 1 gul lök
  • 2 msk Smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl lätt crème fraiche karljohansvamp timjan
  • 4 msk strimlad persilja
  • 2 dl riven Prästost
  • nymald svartpeppar

Så här gör du

  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Rensa svampen och dela den i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
  3. Stek svampen i smöret och tillsätt löken mot slutet.
  4. Rör ner crème fraiche och låt det bli varmt.
  5. Smaka av med salt och peppar och blanda med pastan.
  6. Servera med persilja och riven ost. Krydda med nymald svartpeppar.

Ladda ned receptet som pdf

Champinjonrisotto

Detta recept är gjort för 4 portioner.

Ingredienser

  • smör & rapsolja
  • 4 schalottenlök
  • 4 dl aborioris
  • 1,3 liter svampbuljong
  • 2 dl finriven parmesanost
  • Salt & nymalen svartpeppar
  • persilja
  • 250g Champinjoner

Så här gör du

Champinjoner

  1. Stek champinjonerna i torr stekpanna tills dom vattnat ur sig ordentligt.
  2. Krydda med salt & peppar och en klick smör på slutet.
  3. Persilja & hyvlad parmesan på toppen. Enkelt och gott, bara att vända ner i risotton.

Risotto

  1. Finhacka schalottenlök och fräs på i stekpanna med lite smör & rapsolja bara så den blir lätt genomskinlig, inte bränd!
  2. Tillsätt riset och rör om sparsamt. När riset blivit sådär gyllene och genomskinligt (ca 2 min) slår du på buljongen lite i taget vartefter det kokar bort. Fortsätt så tills all buljong tillsatts, ca 15-20 min. 
  3. Ta bort pannan från spisen, rör försiktigt ner champinjoner och parmesanost och låt risotton vila ca 1 min för att kräma till sig.

Ladda ned receptet som pdf