Portabelloburgare med halloumi och avokado

Att byta köttet på burgaren till grillad portabello och halloumi är en äkta klassiker! Faktum är att det är så gott att det går hem även hos köttfantaster. Och med fint mogen avokado lyfter du rätten ännu ett par snäpp. Smaklig spis!

Ingredienser för 4 burgare

  • 4 portabellos
  • 4 hamburgerbröd (testa gärna hembakade!)
  • 200 gram champinjoner
  • 200 gram halloumiost
  • 2 avokados
  • 1 rödlök
  • 2 solmogna bifftomater
  • 3 msk smält smör
  • Olivolja
  • Salt och svartpeppar

Amerikansk dressing

  • 1,5 dl majonnäs
  • 4 skivor inlagd ättiksgurka
  • 1 msk ketchup
  • 1 msk amerikansk gul senap
  • 0,25 tsk vitlökspulver
  • 0,25 tsk paprikapulver
  • En nypa cayennepeppar

Så här gör du

  1. Börja med dressingen, gärna en dag i förväg för optimal smakutveckling. Receptet är busenkelt: Lägg alla ingredienser i en skål och mixa dem släta med en stavmixer. Smaka om och se om du vill ha mer kryddor. Sätt plastfilm över skålen och låt vila i kylen tills du är redo att laga burgarna.
  2. Tänd grillen med kol på ena halvan, så du får en het och en sval zon. Låt kolen glöda ordentligt, tills den får ett vitt lager aska över sig.
  3. Under tiden som grillen blir färdig rensar du svampen, skär halloumin i fyra skivor och skivar tomaterna, rödlöken och avokadon.
  4. Pensla svampen på båda sidorna med olivolja. Krydda med salt och svartpeppar.
  5. Lägg svampen på den heta delen av grillen, halloumiosten på den svala. Vänd båda när svampen fått ordentligt med färg på undersidan. När andra sidan av svampen också fått färg byter du plats på svampen och osten, så att osten får gå klart på den heta sidan.
  6. Pensla insidan av hamburgerbrödet med smält smör. Lägg direkt på den heta delen av grillen direkt du tagit av osten och svampen. Grilla brödet som hastigast, tills den fått grillmärken.
  7. Fördela ett tunt lager dressing på insidan av hamburgerbrödets topp och botten. Montera burgarna genom att varva ingredienserna i önskad ordning.